Bhajan en kirtan: spirituele muziek voor de ziel

Bhajans en kirtans zijn spirituele muziek voor de ziel. Ontdek de kracht van deze intense en muzikale vorm van meditatie.

Bhajan en kirtan zijn een vorm van spirituele muziek waarbij eeuwenoude Sanskriet mantra’s worden gezongen. Door deze heilige energieën aan te roepen, wordt de geest gekalmeerd, worden obstakels verwijderd en komen we weer in contact met onze ware natuur.

De meditatie wordt meestal in groepsverband gedaan, waarbij een voorzanger de meditatie leidt. De voorzanger zingt een couplet van de mantra voor in een bepaalde melodie, terwijl de anderen in stilte intens luisteren. Daarna zingt iedereen samen de mantra. Zo ontstaat een diepe en vloeiende meditatie die sravanam-kirtanam (luisteren en zingen) wordt genoemd. Door samen te zingen ontstaat er een intense groepsenergie die je tot ongekende niveaus van meditatie en devotie kan leiden.

De begrippen bhajan en kirtan worden vaak door elkaar heen gebruikt. Bhajans zijn over het algemeen wat rustiger en worden zittend uitgevoerd, terwijl kirtans over het algemeen staand worden uitgevoerd en wat sneller van tempo zijn. Maar een rustige bhajan kan al heel snel overgaan in een intense, opzwepende kirtan! Bij kirtan wordt dan ook vaak vol overgave gedanst.

Kirtan met Bhakti-tirtha Swami
Kirtan met Bhakti-tirtha Swami

Het mooie van mantra-meditatie, en zeker in deze actievere vorm, is dat iedereen het kan – zowel jong als oud. Zelfs mensen die het moeilijk vinden om te mediteren, zullen zich makkelijk kunnen laten meeslepen door een mooie bhajan of kirtan.

Hieronder zijn mp3 downloads en livestreams van mijn favoriete bhajans en kirtans en artiesten. Veel luisterplezier!

Bhajans en Kirtans: downloads en streams

gauravani
Ten Million Moons

Gauravani & As Kindred Spirits bestaat uit een aantal ervaren jongeren die in spirituele gezinnen zijn opgegroeid en hun liefde voor bhajans en kirtans met de paplepel kregen ingegoten. Dankzij hun passie, natuurlijke devotie en talent hebben ze inmiddels de aandacht getrokken van vele bekende mede-artiesten, waaronder niemand minder dan Jai Uttal. Inmiddels is er al een tweede cd uit: Ten Million Moons. Op de website van GauraVani.com kun je stukjes van de nieuwe cd beluisteren of hem bestellen (ook verkrijgbaar via iTunes). Ook zijn er op de website veel gratis downloads verkrijgbaar.

Dasi
Bhajans door Karnamrita

Dasi – Prayers by Women van Karnamrita is een van mijn favoriete cd’s. De teksten zijn oorspronkelijk gebeden van verschillende vrouwen uit het Srimad Bhagavatam, een van de grote klassiekers van het oude India. Hier kun je een bhajan-mp3 downloaden als voorproefje. De tekst gaat over Pingala, een prostituee die – terwijl ze op een klant zit te wachten – het hoogste spirituele inzicht krijgt. Het doel van het verhaal is dat iedereen die er open voor staat dit kan bereiken. Op zielsniveau zijn we allemaal gelijk.

Op Karnamrita’s website kun je de hele cd online beluisteren. Kopen kan hier.

De onderstaande bhajans zijn afkomstig van de cd Vaishnava Seva van Kadamba Kanana Swami. Kadamba Kanana Swami is van Nederlandse afkomst, maar heeft een groot deel van zijn leven doorgebracht in de heilige plaatsen Mayapur en Vrindavan (India). Hij staat bekend om zijn zielvolle bhajans en knallende kirtans.

Kadamba Kanana Swami
Kadamba Kanana Swami

1. Svetadipa (Sri Brahma Samhita)
2. Nirantara Sankirtana
3. Jaya Radha Madhava
4. Thomkins Square Park
5. Radhe Govinda
6. Prema Bandara
7. Het spontane niveau
8. Sadhu-sanga
9. Brahma Muhurta
10. Pure Holy Name
11. Sri Nrsimha Pranama

Een van mijn mooiste ervaringen was tijdens het mantra-weekend in Radhadesh, een spirituele leefgemeenschap in de Ardennen, waarbij we elke dag van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat zongen en dansten:

Kirtan weekend met Madhava
Madhava tijdens het mantra-weekend

Kadamba Kanana Swami – Hare Krishna-mantra
Madhava Das – Hare Krishna-mantra
Nadia Bihari Das – Hare Krishna-mantra
Shiva Rama Swami -Hare Krishna-mantra
Madhava Das – Hare Krishna-mantra
Shiva Rama Swami – Hare Krishna-mantra
Shiva Rama Swami – Hare Krishna-mantra
Nadia Bihari Das – Hare Krishna-mantra
Madhava Das – Hare Krishna-mantra
Shiva Rama Swami – Hare Krishna-mantra
Nandini Dasi – Jaya Radha Madhava
Madhava Das – Hare Krishna-mantra

Hare Krishna-mantra door Acyuta Gopi

Mama mana mandire

  Deel de inspiratie! Share on FacebookTweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestShare on LinkedInEmail to someone