Ontkooien of niet ontkooien, dat is de vraag. Blijven we als ondernemer slaafs doorgaan op de oude manier, of durven we contact te maken met onze grootste kracht: onze intuïtie? Het boek ‘De Ontkooiing, het nieuwe ondernemen’ laat zien hoe wij nu al voorbereidingen kunnen gaan treffen, om straks na de recessie succesvol te zijn en te profiteren van de nieuwe golf van welvaart en welzijn, die eraan komt.
Auteur Hans Peter Roel stelt dat alles wat we om ons heen zien –buiten dat wat de natuur zelf gecreëerd heeft- ooit als een flits in iemands hoofd als idee binnengekomen is. Elk mens heeft een speciaal talent gekregen, een gave om te creëren, om te doen wat je als mens hier op de aarde te doen hebt en de wereld een stukje beter achterlaten. Beperkte doelen leiden echter tot een beperkt leven. Om echt vrij en ontkooid te kunnen leven dienen we eerst een aantal denkbeelden, overtuigingen en vooroordelen over hoe de wereld in elkaar zit, los te laten. De kredietcrisis draagt wat dat betreft een enorme potentie in zich.
Business en spiritualiteit komen samen
De belangrijkste observering van deze tijd is de breuklijn tussen verleden en toekomst. We gaan naar een nieuwe wereld met haar eigen kenmerken en wetten. Dat is de positieve uitkomst van de huidige kredietcrisis, die de weg schoon veegde voor een nieuwe maatschappij. Een wereld waarin ongebreideld winstbejag plaats maakt voor duurzaamheid en balans. Het nieuwe creativiteitstijdstijdperk is aangebroken en dat vraagt om een andere manier van ondernemen en in het leven te staan. Creativiteit, energie en bewustzijn zijn de nieuwe waardegeneratoren voor organisaties waar het draait om energie, creativiteit en het ontplooien van talent.
Deze ontkooide bedrijven zien kansen, waar de traditionele concurrentie het laat afweten. Het zijn organisaties, die meer zijn gericht op effectiviteit en het nemen van de juiste strategische beslissingen dan gericht op efficiency en productiviteit.
Maar de echte revolutie is dat de mens simpelweg weer centraal komt te staan. Van een systeemgerichte naar een mensgerichte organisatie. Moderne ontkooide organisaties zullen stilteruimtes in hun kantoren gaan inrichten. Niet omdat ze zo nodig spiritueel willen zijn, maar simpelweg omdat ze baat hebben bij de beste ideeën.
Door beter om te gaan met de talenten en de potentie van mensen kan een ontkooid bedrijf sneller groeien, is creatiever en flexibeler dan traditionele bedrijven en het is er gewoon leuk om te werken. Bij een ontkooide organisatie worden “human resources” gewoon weer mensen van vlees en bloed, met alle emoties, maar vooral met alle talenten en creativiteit.
Creatieve en talentvolle medewerkers willen als het even kan niet in traditionele organisaties werken, die nog volgens het aloude hiërarchische model worden aangestuurd. Dat zijn vaak organisaties waar apathie, gebrek aan plezier, geroddel, hokjesgeest, wederzijds beschuldigen, uitputting, stress, misbruik van macht, slachtofferschap, emotioneel drama heersen. Door anders te denken kan een organisatie op een nieuwe inspirerende wijze opereren. Succes in is niets meer of minder dan een bewuste keuze.
Een harde les
De noodzaak om te veranderen is momenteel groot. De wereld heeft genoeg voor ieders behoeften, maar niet genoeg voor ieders hebzucht. En juist op dat gebied ging het de laatste jaren behoorlijk mis. Het leek wel alsof er in onze moderne wereld geen grenzen meer bestonden. Altijd was er maar die zucht naar meer, meer en nog eens meer.
We trokken massaal naar de beurs om via aandelen snel rendement op ons geld te maken. Bonussen en salarissen van CEO’s groeiden explosief uit tot soms wel vele tientallen miljoenen per jaar en onze economie moest 24 uur per dag, 7 dagen per week volop draaien. Het “rupsje nooitgenoeg” denken had ons in haar greep en de ongebreidelde hebzucht kon onbelemmerd zijn gang gaan. Het moest elke keer weer meer en gekker zijn.
Diep in ons hart wisten we dat wel het niet klopte, maar we speelden het spelletje braaf mee. De gemeenschapszin was bij velen verdwenen en het egocentrische denken werd geaccepteerd of zelfs aangemoedigd. Investment Bankers en strak in het pak gestoken topmanagers, die veel geld verdienden, waren onze grote helden.
Zo zijn we ons zelf verloren in de drukke opeengepakte Nederlandse samenleving met files, blackberries, radio’s & televisie en het burenlawaai. De 24 uur economie heeft ons in haar greep en onze agenda’s zijn door het “druk,druk, druk” virus zo dik als spoorwegboekjes. De overvloedige informatie schreeuwt via de verschillende kanalen om onze aandacht en er is altijd wel ergens geluid om ons heen. Juist lawaai werkt, zonder dat we het ons beseffen, verslavend. Geluidsjunkies, tegen wil en dank in zou ik het willen noemen.
De grote klap kon niet uitblijven en die kwam dan ook in de vorm van een kredietcrisis, die in de loop van het jaar 2008 begon. Deze ergste crises in vijftig jaar zette de wereld op haar kop.
De bubbel is ondertussen leeggelopen, ontploft bijna en de gevolgen zijn nu merkbaar in het dagelijkse leven. Er dreigt een onoverbrugbaar overheidstekort dat nog vele generaties lang zal doorwerken. Maar ook de andere uitdagingen waar we voor staan, zijn enorm. Nog nooit in de geschiedenis waren we met meer dan zes miljard mensen op deze planeet en zal dit aantal alleen nog maar explosief groeien. Verstedelijking, overbevolking, kredietcrisis, massa ontslagen, aids, kanker, klimaatverandering en armoede om maar een paar uitdagingen te noemen.
We begrijpen ondertussen dat we op deze voet niet verder kunnen leven en we snakken naar gemeenschapszin om de wereld leefbaar te houden en onze diepste “zelf” weer te hervinden. Een nieuwe wereld wacht om ontdekt te worden door haar inwoners.
Bestel het boek nu op Bol.com:
De Ontkooiing
Hans Peter Roel