Er is nogal veel ophef geweest over het gebruik van deodorant en anti-transpirant dat het gebruik ervan zou kunnen bijdragen aan borstkanker. De grote boosdoener zou de ingrediënten aluminium en de parabenen zijn. Hoewel niet iedereen het daar mee eens is, kun je ook makkelijk zelf een natuurlijk deodorant maken die wél goed werkt.
Er is nogal veel ophef geweest over het gebruik van deodorant en anti-transpirant. Het gerucht ging namelijk dat het gebruik ervan zou kunnen bijdragen aan borstkanker. De grote boosdoeners zouden de ingrediënten aluminium en de parabenen zijn. Volgens het KWF valt het allemaal wel mee en is het erg onwaarschijnlijk dat deze stoffen door de huidlaag kunnen dringen, maar toch zullen er veel mensen zijn die liever een natuurlijke deodorant zouden gebruiken.
Maar na een paar keer proberen geven ze er al vaak de brui aan, want feit is dat veel natuurlijke deo’s, zoals de kristaldeo (die eigenlijk ook gewoon uit een aluminiumzout bestaat en dus weinig beter is dan deo met aluminium) voor veel mensen gewoon niet sterk genoeg zijn.
Maar gelukkig is er een heel simpel en goedkoop ingrediënt dat waarschijnlijk al in je keukenkastje staat en bij veel mensen nog veel werkt dan gewone deodorant: baking soda.
Baking soda, ook wel natrium bicarbonaat of zuiveringszout genoemd, is een witte kristallijne stof die vaak wordt gebruikt om gebak te laten rijzen. Toch is het iets anders dan bakpoeder, wat baking soda vermengd met andere stoffen is en bovendien veel duurder is. Baking soda is in België bij de meeste supermarkten wel verkrijgbaar en in Nederland bij de drogist, toko of apotheek.
Ik gebruik het zelf inmiddels al een paar jaar. De grote test kwam toen ik een reis van meer dan 30 uur van Brussel naar een plaatsje in India maakte. Ondanks alle vliegveldstress en de hoge temperaturen van India, rook ik nog helemaal fris!
Er zijn verschillende manieren om baking soda-deodorant te maken, dus afhankelijk van je voorkeur kun je een beetje experimenteren. De hoeveelheden zijn richtlijnen.
Simpele baking soda deodorant
Doe wat baking soda op je hand, ongeveer ½-1 theelepel. Doe er wat warm water bij zodat je een papje krijgt. Smeer dit onder je oksel. Klaar!
Het is belangrijk dat je je oksels even laat drogen, want als je dat niet doet, kun je witte vlekken krijgen. Gelukkig gaan deze vlekken er met een simpele wasbeurt weer uit (in tegenstelling tot veel gewone deodorant).
Baking soda-deodorant-spray
Vul een leeg flesje met een spuitkop voor 1/4 tot 1/3 met baking soda en de rest met warm water. Even goed schudden en spray onder je oksel als een gewone deospray. Eventueel kun je ook wat druppels etherische olie toevoegen, maar let wel dat veel mensen dit niet goed kunnen verdragen.
Baking soda-deodorant voor de gevoelige huid
Creme-deodorant.
Overmatig gebruik van baking soda kan je huid uitdrogen of irriteren. Als dat bij jou het geval is geweest of als je van nature een gevoelige huid hebt, meng de baking soda dan met goede harde vetten.
Zet wat zuivere kokosolie, cacaoboter of sheaboter op de verwarming om het te laten smelten. Voeg dan ongeveer ¼ tot 1/3 deel baking soda toe en meng goed tot je ziet dat de korreltjes gesmolten zijn. Ook hier kun je eventueel wat etherische olie toevoegen.
Laat koelen en stollen in de koelkast. Je kunt dit in een leeg potje doen en als smeerbare cremedeodorant gebruiken (zoals Deoleen) of in een oude lege stick doen als deostick. Bij hoge temperaturen smelten de vetten, dus kijk uit!
Aloë vera-deodorant.
Meng 1/4 tot 1/3 hoeveelheid met zuivere aloë vera-gel. Meng goed tot de korreltjes opgelost zijn. Opsmeren als een creme-deodorant.