Pasta pesto alla Genovese is een pasta met een scherpe saus die ‘pesto’ wordt genoemd. Het is afkomstig uit Genua, de grootste havenstad van Italië. De pestosaus wordt voornamelijk van verse basilucum, parmazaanse kaas en geroosterde pijnboompitten gemaakt. Voor pasta pesto wordt traditioneel lange pasta gebruikt, zoals trenette of linguine.
Voorbereiding en kooktijd: 20 minutes.
Genoeg voor 6 personen.
1 ½ kopje (375 ml)
1 theelepel (5 ml) zout
½ kopje (125 ml) olijfolie (bewaar 1 eetlepel of 20 ml)
3 eetlepels (60 ml) licht geroosterde en gehakte pijnboompitten
¾ theelepel (3ml) gele asafoetidapoeder
125 g geraspte parmazaanse kaas
575 pasta trenette of pasta linguine
1. Hak de basilicum met het zout en de helft van de olijfolie in een hakmachine. Voeg de rest van de olie en de pijnboompitten en driekwart van de kaas toe. Hak tot het een egaal geheel is. Voeg een beetje water toe als het te dik is.
2. Doe een eetlepel (20 ml) olijfolie in een pannetje en zet het op een middelmatig vuur. Sauteer het asafoetidapoeder in de hete olie. Voeg dit mengsel aan de hakmachine toe.
3. Cook de pasta in ruim gezout water tot het gaar is, maar wel nog een beetje stevig (al dente). Laat goed uitlekken. Serveer de pasta met de pestesaus. Direct serveren.
Let er op dat je verse pijnboompitten koopt. Oude pijnboompitten worden snel ranzig en smaken bitter, wat de smaak van de pasta pesto niet ten goede komt.