7 tips om jezelf te bevrijden van angst

Wie zichzelf van angst wil bevrijden, moet de dingen waar hij vertrouwd mee is achter zich laten en zich openstellen voor datgene wat voor hem ligt: hij moet het onbekende bekend maken.

Als we binnen de veilige grenzen van kennis blijven, kunnen we onze volledige capaciteit nooit ervaren. Zelfs Einstein wist maar al te goed dat het intellect beperkt is en zei: “Kennis is beperkt, terwijl verbeelding de hele wereld omarmt.”

Je ware grootsheid reikt verder dan alleen de geest: de rauwe, onaangeboorde innerlijke kracht van je ziel, die klaar is om op te bloeien in het alledaagse leven.

1. Je hebt het al in je

Durf te ontdekken, met passie te leven en ervaar de volheid, vreugde, vrede en onvoorwaardelijke liefde die al in je hart aanwezig zijn. Als je ze vindt, zul je beseffen dat je altijd al hebt geweten dat je ze in je had, maar het slechts was vergeten.

2. Laat je angst je leraar worden

Als je weer in contact komt met deze innerlijke bronnen, dan kan diezelfde angst je leraar worden, het licht dat je de weg wijst. Door de angst niet af te wijzen, maar tegemoet te lopen, blijven we continu de beperkingen van het bestaan uitdagen en worden we ons meer bewust van ons ware zelf.

3. Boor je innerlijke bewustzijn aan

Maar om je angst tegemoet te kunnen treden, is het belangrijk om eerst je innerlijke bewustzijn aan te boren, iets wat ik liefdebewustzijn noem. Misschien werkt iets anders beters voor jou, zoals bijvoorbeeld een mantra, maar het belangrijkste is dat je een warme innerlijke veilige haven ontwikkelt waarin je je anker kunt uitslaan en altijd op terug kunt vallen.

4. Verzet je niet tegen de stroom van het leven en word een toeschouwer

Onze angsten worden uitgelokt door externe onzekerheden. De angst om onze gehechtheden te verliezen, angst dat er iets mis kan gaan en zal knagen aan ons gevoel van veiligheid. Wanneer de angst inzet, klappen we dicht en springt ons verdedigingsmechanisme aan. We beginnen ons te verzetten en nee te zeggen tegen het nieuwe en onverwachte.

Als de angst komt, keer dan naar binnen en verbind je met dat stille plekje in je. Je zult zien hoe je angsten verschijnen en hun verdedigingsreacties activeren; door een toeschouwer te worden, kun je ervoor kiezen om er niet op te reageren, maar juist dieper naar binnen te gaan.

5. Voel je angst om hem te overwinnen

Als je bang bent voor een of ander uitwendige verandering, zoals bijvoorbeeld verhuizen, een nieuwe baan binden, een nieuwe relatie beginnen, sta jezelf dan toe om je angst goed te voelen. In plaats van dat je angst en onzekerheid dan je handelingen overstemt, zul je er voorbij kunnen gaan en ervoor kunnen kiezen om je mee te laten stromen met het nieuwe en onverwachte, zelfs als de angst wel nog aanwezig is.

6. Besef dat je een keuze hebt

In elk moment hebben we een keuze. Uiteindelijk kiezen we voor angst of liefde. Wie liefde voor zichzelf heeft ontwikkeld, is geen gevange meer van zijn angst. Wie liefde voor zichzelf heeft ontwikkeld, is geen gevangene meer van zijn angst.

7. Sta open voor de overloed van het leven

Durf voorbij te gaan aan datgene wat je beperkt. Zeg ‘ja’ tegen jezelf, tegen jouw waarheid. Door dit te doen, zul je open staan om de overvloedige stroming van het universum te ontvangen, dat je alleen maar het beste wil geven. Het is een innerlijke verandering die alles extern verandert.

Probeer het eens, en laat hieronder weten hoe het je afgaat!